GYIK

Home / GYIK
 • GYIK

  • tab-imgMi az a WCS?
  • tab-imgHuhh, először megyek órára, mit tegyek?
  • Először is ne aggódj. Még senkit nem ettünk meg. Az alapoktól kezdjük, fokozatosan építjük fel ezt a nagyon logikus és gyönyörű táncot. Az órák egymásra épülnek, ha kihagytál egyet, ne aggódj, minden órát ismétléssel kezdünk!

   Párcsere

   Óráinkon párcsere van, nem gond, ha nem párral érkezel. Sokkal jobb és gyorsabb úgy tanulni, hogy nem csak egy emberrel működik, nem csak a saját párod hibáit tanulod meg kompenzálni, hanem a tudás, amit elsajátítasz minden WCS táncossal működni fog, a világ bármely táján tanult is. Ha azonban nem akarsz párcserézni, mert pont az a cél, hogy a kedveseddel tölts együtt minél több időt, az is rendben van, a párcsere nem kötelező, csak ajánlott.

   Mit vegyek fel?

   Kényelmes utcai ruhát, lehetőleg lapos, puha talpú cipőt. Fiúknak hosszú nadrág vagy farmer, lányok valamiért nem nagyon szoktak szoknyát hordani. Talán a forgatások miatt? :) Felülre az ujjatlant érdemes kerülni, ha izzadósabb típus vagy.

  • tab-imgBuli? (mikortól? hogy öltözzek?)
  • A buli az egyik legjobb módszer a gyakorlásra. Ha úgy érzed, hogy már tudsz pár figurát és szeretnéd gyakorolni, akár már a negyedik, ötödik óra után érdemes lenézni egy péntek esti táncra. A Roxy-ban hetente 40-60 ember gyűlik össze csak azért, hogy egy jót táncoljon kellemes környezetben. Büszkén mondhatom, hogy befogadó közösségünk van, szívesen látunk mindig új arcokat!

   Buliba is hasonlóan érdemes jönni, mint órára, de javasolt vinni törölközőt és váltópólót is! Sokkal nagyobb kedvvel mennek Veled táncba, ha nem szétizzadt pólóban kéred fel a lányokat. Tekintettel a mozgásra és az izzadásra, buli előtt fürdés, tiszta ruha, fogmosás és dezodor használata mindenkinek javallott!

  • tab-imgTáncos etikett
  • A West Coast Swing igazi XXI. századi tánc – megnyilvánul ez a zenében, a mozdulatokban, az öltözékben, a vezetők (leaderek) és a követők (followerek) tradicionális, letisztult szerepén túli lehetőségeiben, abban, hogy a vezetés-követés nem nemspecifikus (vagyis lányok is vezethetnek és fiúk is követhetnek), valamint abban, hogy a lányok is bátran felkérhetik a fiúkat táncolni.

   A felkérésnek azonban itt is vannak elfogadott – de persze nem kőbe vésett – szabályai:

   1. Az óhajtott táncpartnert szóban vagy kéznyújtással, összenézéssel és nonverbális kommunikációval is fel lehet kérni – mindezt természetesen udvarias keretek között!

   2. A felkérést el lehet utasítani, akár indok nélkül is, de ebben az esetben nem illik ugyanarra a táncra valaki mással elmenni. Ez alól kivételt képez, ha a visszautasítás oka az, hogy már valakinek elígérkeztünk arra a táncra.

   3. Egy felkérés egy számra szól.

   4. A lekérés – vagyis amikor a táncparketten kérünk le valakit valakitől, akivel éppen táncol – nem egyenlő a felkéréssel, és egyáltalán nem illendő.

   5. A közös tánc végeztével illik partnerünknek megköszönni a táncot.

   6. A tánc előtt, alatt vagy végeztével kifejezetten nem illik tanácsokat osztogatni vagy negatív megjegyzést tenni a másik táncára. A felkérés – beleegyezés egy közös táncra szólt, nem különórára!

  • tab-imgKinél tanuljak?
  • A West Coast Swing egy nagyon szép és szabad tánc. Ahhoz, hogy ez a szabadság mindkét táncoló fél számára élvezhető legyen, fontos, hogy megtanuld a technikai alapokat. Szerencsére Magyarországon már több olyan tanár van, aki ezekkel az alapokkal tisztában van és át is tudja adni. A tánc az örömről szól, a zene és a harmonikus együtt mozgás szeretetéről.

   Olyan tanárhoz menj, akinek élvezed az óráját, akitől szívesen tanulsz! 

  • tab-imgZenék
  • Szerencsére WCS-t szinte bármilyen 4/4-es zenére lehet táncolni, legyen az lassú blues, funky, soul, akusztikus, disco, pop, rap vagy akár napjaink slágerei. Táncold arra a zenére, ami Neked tetszik, ez a lényeg!

   Ha arra vagy kíváncsi, hogy világszerte mire ropják, itt megtalálod az aktuális népszerű WCS számokat: http://www.globalswingdjs.com/top-songs.html

   Van több online WCS rádió is:
   http://www.radiowcs.com/
   http://www.twcsradio.com/

  • tab-imgMagánóra
  • A csoportos órák alkalmával kevesebb idő jut az egyéni hibák javítására. A magánóra kiváló alkalom időről időre ellenőrizni, hogy jó irányba fejlődsz. Ha kihagytál pár órát, és nem akarsz várni egy másik tanfolyamra, 1-2 magánóra alatt könnyen be lehet hozni a lemaradást!

 • Bulik

 • Ezekre táncolunk

 • Hírlevél